Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Evés-ivás

2009.08.01

 

 

Mit ne együnk és mivel legyünk nagyon óvatosak?

 

    A nyaralásunk alatt rengetegféle veszély leselkedik ránk, finom ételek köntösébe bújva. Nagyon óvatosnak kell pedig lennünk a kagylókkal, néhány halfajtával, a gombás, burgonyás, tojásos ételekkel, a fagylalttal. Jó ha tudjuk, a különleges ételek sem biztos, hogy jó választásnak bizonyulnak.

    Például hasznos megfogadni, hogy azt az ételt, amit helyi különlegsségként árulnak, érdemes messze elkerülni. Mivel helyi "különlegesség", az ember nem ellenőrizheti, hogy mégis milyen az az adott étel, és bizony előfordulhat, hogy a helyi maradékokat kapja meg bizalmáért cserébe. Nem nagyon érdmes kockáztatni.

    Nemzetközi ínyenc gasztronómiában előkelő helyet foglal el a rebarbara nevű növény, mely egyébként erősen mérgező a benne található oxalatoknak köszönhetően. Levelét soha nem használják fel, csak törzsét, mert abban még mindig kevesebb méreg van.

    Előkelő és kevésbé előkelő helyek is előszeretettel szolgálnak fel különböző kagylófajtákat. Nos, nem árthat ha tisztában vagyunk vele, hogy a kagyló az egyik olyan élőlény, melyben a leggyorsabban halmozódik fel a hullaméreg. Köszönhető ez annak, hogy a kagyló az élővizet megszűri, nagyon sok mérget képes eltárolni húsában, melyek halálakor azonnal bomlásnak indulnak. Fontos az is, hogy nem mindegyik méreg bomlik el még a főzés során sem, ezért csakis frissen elkészített kagylót fogyasszunk, mégpedig lehetőleg kis mennyiségben!

    Aki Japánba készül, annak nagyon érdemes megfogadni, hogy Gömbhalat (Fugu hal) soha nem eszik. A japánok nagyon szívesen készítik ezt a fajta halat, azonban húsa, bőre és méhe rengeteg tetrodotoxint, a ciánnál 1200x erősebb mérget tartalmaz. A hal fogyasztása nagyon könnyen halálos lehet.
Ha Ön mégis ezt választja, akkor csakis Fugu halfőző szakács művét fogyassza el, ugyanis hosszú képzésük során mindig saját maguk eszik meg amit főztek, így hamar kiválasztódnak az igazi szakácsok...

    Zöld burgonyát soha ne egyen, mert erősen mérgező!

    Aki tápiókát kíván fogyasztani, annak is figyelnie kell arra, hogy a növény megfelelően meg legyen főzve, ugyanis ciántartalma miatt egyébként életveszélyes.

    A gombákkal is nagyon vigyázzon! Csak olyan helyen egyen belőlük, ahol ellenőrzötten ehető gombákkal főznek. Lehet, hogy adott tájékon ínyenc falat a gyilkos galóca, ettől Önnek még ártalmas!

    Nyers húst ne egyen! Nagyon veszélyes baktériumok élősködhetnek a húsban, valamint a nyers hús minsig könnyebben bomlik, mint a főtt vagy sült társai. Ha másra nincs mód, legalább a pácolt fajtához ragaszkodjon!

    A tojás könnyen tartalmazhat szalmonella baktériumokat, melyek ugyan sütés, főzés hatására elpusztulnak, ám ha például sütemény töltelékéhez nyers tojást használnak, abban megmarad ezért az ilyen édességeket kerüljük!

    A fagylalt is gyakori okozója rosszulléteknek, nem szabad kockáztatni! Csak megbízható helyről, legalább külsőre megbízható fagylaltot válsszunk!

    Végül nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy sok országban nincs iható csapvíz. Néhányszor elegendő a forralás, de jobb, ha megbízható palackozott ásványvizet választunk ilyen esetben.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>