Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háziállatok

2009.08.01

   

 

 

A háziállatokkal való utazás nem is olyan egyszerű, mint először gondolhatjuk. Országonként változik, hogy mi kell az utaztatáshoz, valamint megfelelő szálláshelyet sem könnyű találni. Ma már válogathatunk az állatbarát szállodák, panziók között, de mindenképpen rá kell szánnunk az időt, amennyiben úgy döntünk, hogy kis kedvencünk velünk utazik.

 

Mindenképpen feltételnek számít az érvényes állatútlevél. Ezen kívül általában elég, hogyha magánorvossal igazoltatni tudjuk a szükséges védőoltások és féregtelenítés elvégzését, valamint ha háziállatunknak van mikrochipje, ám sajátos országbeli eltéréseket is tapasztalhatunk.

Aki az Egyesült Királyságba vagy Írországba készül kis kedvencével, annak fél évvel a beutazás előtt el kell vinnie háziállatát vérvételre. A vérben azt vizsgálják, hogy az oltások megvannak-e, valamint, hogy a veszettség ellen elegendő mértékben védekezik-e az állat szervezete. (Az eredménynek 0,5 érték fölöttinek kell lennie, egyébként újraoltják, majd ismételten elvégzik a vizsgálatot.)

Az utazás előtt két nappal általános egészségügyi felmérésen kell részt vennie útitársunknak, valamint bélféregtelenítésen és kullancsirtáson. Amennnyiben ezeket a szabályokat a gazdi elmulasztja, háziállatát akár hat hónapos karanténbe zárhatják megfigyelésre.

Svédországban is ezekkel a követelményekkel találkozhatunk, azzal a különbséggel, hogy a vérvizsgálat időpontját ők három hónappal az utazás előttre kérik.

Horvátországban magyar és angol nyelvű orvosi igazolást kérnek. Társunk oltási könyvére is szükségünk van, mert az oltásokat és parazitairtást ezzel igazolhatjuk. Mivel hazatértünkkor újra belépünk az EU területére, az állatútlevelet, valamint a chipet ellenőrizni fogják.

Az Egyesült Államok vagy Kanada területére való belépéshez, háziállatunknak legalább 12 hetesnek kell lennie, hatósági állatorvosi igazolásnak birtokában kell lennünk, valamint rendelkeznie kell veszettség elleni védőoltással is.

Ausztráliába való utazásunk előtt kedvencünket karanténbe zárják, ahol szigorú megfigyelés folyik. Több karanténállomás van a világban, ezekre helyet kell foglalni. (http://www.daf.gov.au/aquis/cat-dogs)

Az úticélok által megkövetelt igazolásokról a Külügyminisztérium ügyfélszolgálatán érdemes érdeklődnünk!

Természetesen háziállatunk utazásának csak egyik fele az igazolások megszerzése. A járműveknek is vannak sajátos követelményeik, ezen belül pedig az üzemeltető társaságoknak is.

A MALÉV(www.malev.hu/utasinformaciok/poggyasz-informaciok/specialis-csomagok) repülőgépein például mindössze két állat szállítható egy repülőgép fedélzetén, kedvencünk súlya nem lehet több tíz kg-nál, valamint csak szállítódobozzal szállíthatjuk. Súlymegadásnál a szállítódobozzal együtt mért súlyt veszik figyelembe. A doboz legfeljebb 56x26x33 cm-es lehet, és útitársunkat a fedélzeten nem vehetjük ki belőle!

Ha a repülőút meghaladja a négy óra időtartamot, háziállatunkat nem szállíthatjuk ilyen módon. A harci kutyákat pedig csak a csomagtérben helyezik el.

Kedvencünknek általában külön térítési díjat számolnak fel mind az utazásnál, mind a szállásnál, így mindenképpen érdemes időben tájékozódni a feltételekről. Szállás tekintetében Németország, Ausztria és Olaszország általánosságban engedékenyebb, akár  díjfizetés  nélkül is velünk lehet kedvencünk, sőt egyszobában lakhat velünk.

Azonban ezen országokon kívül is szerencsére sok szállodát, üdülőhelyet, strandot  találhatunk ma már, ahol kedvünkre kikapcsolódhatunk kis társunkkal.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>